Moeten we bang wezen dat de Oude IJsselbrug instort?

Moeten we bang wezen dat de Oude IJsselbrug instort?

Met het brugdrama in Italië nog op ons netvlies blijkt ook de Merwedebrug niet helemaal veilig meer te zijn. ‘Nederland is aan een ramp ontsnapt’, schreven de grote kranten. Maar hoe zit dat in Zutphen? Is onze Oude IJsselbrug eigenlijk wel veilig? 

De Oude IJsselbrug ligt al een tijdje over de IJssel! In 1865 werd deze opengesteld voor verkeer. De bouw ervan begon al in 1862. Na de Tweede Wereldoorlog is hij compleet vervangen, omdat hij platgebombardeerd werd. Sinds die tijd zijn er vaak werkzaamheden verricht aan de brug. De nodige materialen zijn vervangen en hij heeft sinds een tijdje een nieuw verflaagje. Maar… is de brug nog niet afgeschreven? De cijfers laten zien van niet.

De brug bestaat uit meerdere delen. Deze hebben los van elkaar een eigen restlevensduur. De restlevensduur laat zien hoelang de brug alle klappen en scheurtjes nog kan overleven. Wanneer deze overschreden wordt stort de brug in, net zoals in Italië gebeurde. 

De cijfers

De boogbrug zelf, het middelste gedeelte, heeft nog 80 jaar te gaan. Daarna moet er flink aan gesleuteld worden. De Oostelijke aanbrug heeft nog tot 2055 voordat daar aan gewerkt moet worden. De westelijke aanbruggen en de hefbrug moest het snelst vervangen worden. Deze heeft nog tot 2033, meldt de gemeente. 

De verkeersbrug is in beheer van de gemeente Zutphen. Zij moeten er dus voor zorgen dat alles op tijd aangepast wordt.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.